суботу, 21 квітня 2012 р.

ПОРАДИ ПСИХОЛОГА Пасічник О.В.

                                           Практичний психолог ДНЗ № 36 "Пролісок"
                                                        Пасічник Ольга Вікторівна

                                          ДИТЯЧА АГРЕСІЯ?
Напади дитячої агресивності часто зага­няють батьків у глухий кут. «Як же так? Адже ми так любимо дитину, намагаємося вчити її тільки доброго»,— розводять руки мами й тата. Пропоную розглянути проблему дитя­чої агресивності з усіх боків.
Буває так, що дитина зовсім не агресив­на. Вона ніколи не вдарить дорослого або іншу дитину, не вимовить поганого слова, не розлютиться. Така цілковита відсутність агресивності — швидше, великий недолік, ніж достоїнство. Агресивність необхідна для нормального розвитку дитини, інакше вона не змогла б не пізнавати навколишній світ, захищатися, конкурувати з іншими людьми. Якщо батьки суворо забороняють дитині виявляти необхідну агресію (не бий, не від­бирай іграшку, не кричи), то таке придушен­ня агресії може призвести до неврозу або до того, що одного разу ця сама агресія ви­рветься назовні з ефектом пружини, що роз­прямилася.
Бажаючи виховати свою дитину доброю та чуйною, деякі батьки прагнуть максималь­но обмежити агресію, яку вона виявляє. Як часто можна почути: «Навіщо ти вдарив Ма­рійку? Зовсім не обов'язково битися, а мож­на домовитися». Але, наприклад, якщо ди­тині 2-4 роки, вона ще не дуже добре гово­рить, отже, і домовлятися з нею ще складно.  Їй доступні тільки два способи розв'язання проблеми: ударити Марійку або поступити­ся, бути переможеною.
А якщо дитина виявляє агресивність, причому досить сильно? Насамперед, нам потрібно визначитися з можливими при­чинами такої поведінки. Часто агресивна поведінка є наслідком тих стосунків, які ма­люк спостерігає в родині. Якщо батьки час від часу застосовують фізичні покарання, то не слід дивуватися, що дитина не вміє спіл­куватися інакше. Малюк знає, що мама або тато б'ють його, щоб він був слухняним. При­родно, він звикає до того, що якщо потріб­но щось отримати від людини, її необхідно вдарити. Безглуздо переконувати дитину не віднімати, а чемно просити іграшку, що спо­добалася, в іншого малюка, якщо ви самі що­йно накричали на неї, відбираючи, скажімо, брудну палку. Згодом такі діти можуть стати практично некерованими, такими, які не ре­агують на прохання та умовляння. Ви будете змушені підвищувати тон або впливати фі­зично.
Дитина може поводитися агресивно че­рез прагнення привернути увагу оточую­чих. Наприклад, із певних причин вона не вирізняється серед інших дітей умінням співати або малювати. Але якщо зруйнувати снігову фортецю, яку будувала вся група на чолі з вихователем, її неодмінно помітять, і обговорюватимуть подію весь день. Це вам не віршики на табуретці читати! «Рецепт» тут тільки один: ваші дії та слова повинні по­стійно переконувати малюка в тому, що його люблять не за щось, а незважаючи ні на що.
Ще одна поширена причина дитячої озлобленості — ревнощі. Агресія дитини може бути спрямована як на людину, чию прихильність вона намагається завоювати, так і на свого «конкурента». Наприклад, мама при своїй дочці похвалила іншу дівчинку за гарний малюнок. Вона могла це зробити про­сто так або з педагогічних міркувань, щоб дочці схотілося намалювати так само. Дочка не поспішає брати до рук олівець: замість цього вона рве шедевр на шматочки й від­штовхує нахабне дівчисько, яке насмілилося вкрасти в неї увагу та похвалу мами.
Іноді об'єктом агресії стає та людина, якій малюк заздрить, і яку хоче принизити, «пока­рати» за перевагу. Якщо предметом заздро­сті є іграшка, то дитина може відняти її,— але не для того, щоб гратися, а щоб зламати або навіть сховати і, таким чином, нібито знищив­ши різницю між собою та її власником. Така поведінка свідчить про низьку самооцінку дитини: необхідно допомогти їй зрозуміти, що вона теж гарна, розповісти, які в неї є по­зитивні якості.
Деякі діти використовують агресію як за­хист від непередбаченого й ворожого навко­лишнього світу, зважаючи на те, що кращий спосіб оборони — це напад. Така поведінка властива дітям, чиї батьки не мають чіткої стратегії у вихованні й можуть по-різному
оцінювати вчинки своєї дитини залежно від настрою, наявності поруч сторонніх. Малюк знає, що від людей можна чекати всього, тому поводиться агресивно «про всяк випадок».
Дуже часто батьки зауважують, що дитина кусає, дряпає або б'є саму себе. Це теж є про­явом агресії. Одна із причин такої поведін­ки — сувора заборона на прояв агресії щодо інших людей. Складніше дитині виплеснути негативні емоції на дорослих, особливо на батьків, любов яких вона боїться втратити. Наприклад, малюк не хоче повертатися із прогулянки. Мама бере його за руку, щоб повести додому. Дитина вередує і у розпалі кусає мамине зап'ястя, намагаючись звільни­тися. Але після суворого запитання: «Це що таке?», починає кусати себе. Чому? Тому, що вона ще «не охолола», і їй складно робити щось інше.
Не чекайте, поки малюк сам заспокоїть­ся, допоможіть йому. Оберніть усе на жарт: «Ой, ти себе їси? Ти, напевно, солодкий?» Нехай ваша дитина вчиться знаходити по­зитивний вихід із конфліктних ситуацій. Коли ж ні — звичка використовувати власне тіло для помсти собі або оточуючим призведе до формування негативного ставлення до само­го себе.
Як же реагувати на дитячі спалахи агре­сивності? Насамперед, дитина повинна зна­ти, що ви її любите незалежно від того, як вона поводиться. Тому не потрібно занадто активно захищати того, кого малюк скривдив, і підкреслювати різницю у вашому ставлен­ні до кривдника та «жертви»: ти, такий злий і поганий, скривдив когось доброго й хоро­шого. Це не викличе в дитини співчуття. Вона просто дійде висновку, що й ви проти неї. Краще зробити акцент на тому, що дитина зробила поганий учинок, скривдивши іншу людину. Дайте зрозуміти малюкові, якої по­ведінки ви від нього очікуєте, і надайте йому можливість виправитися.
Безглуздо прагнути того, щоб дитина не почувалася агресивно. Важливо, щоб вона навчилася стримуватися або спрямовувати агресію в інше русло. Маленька людина поки не здатна аналізувати свої переживання. Нега­тивні емоції, що накопичуються, спричиняють
їй самій величезний психологічний диском­форт. Тому завдання дорослого — допомогти малюкові висловити те, що він почуває.

Що робити з агресивними дітьми?

•   Замисліться над причинами такої пове­дінки.
•   Якщо причина агресивності — дефіцит батьківської уваги, то ви самі знаєте, що потрібно робити.
•   Не карайте малюка фізично.
•   Не кричіть, не звинувачуйте дитину у вчи­неному. Це не допоможе.
•   Спробуйте заспокоїти та відвернути дитя­чу увагу.
•   Поговоріть із дитиною, розкажіть, чого ви від неї очікуєте.
•   Якщо напади агресії відбуваються досить часто, можна допомогти дитині та спря­мувати її агресію в безпечне русло. Це мо­жуть бути заняття спортом, найкраще — плаванням.
•   Іноді агресивним дітям допомагає бок­серська груша, що знаходиться вдома у доступному місці.


Друкується за виданням: Чуб Н. В. Довідник для батьків. Психоло­гія дитини від А до Я.— X.: ВГ «Основа», 2007.— 160 с.— (Серія «Для турботливих батьків»)

 

Немає коментарів:

Дописати коментар