понеділок, 11 листопада 2013 р.



                                
Шахи як ефективний засіб
розумового розвитку дітей дошкільного віку.

 

                           "Без шахів не можна уявити повноцінного   

                            виховання розумових здібностей і пам'яті ..."

                                                                   В. Сухомлинський

Пріоритетним напрямком діяльності дошкільного закладу у 2012/13 навчальному році є спрямування освітнього процесу на реалізацію нової редакції Базового компонента дошкільної освіти - Державного стандарту дошкільної освіти, схваленого на колегії Міністерства від 4 травня 2012 року, в якому визначено вимоги до рівня розвиненості, вихованості та навченості дитини 6 (7) років перед вступом до школи.

Базовий компонент складено з урахуванням того, що засвоєння змісту дошкільної освіти розраховано на весь період дошкільного дитинства. Кожна вікова сходинка у цьому процесі відіграє свою особливу роль за умови повної реалізації дитиною своїх потенційних можливостей на попередньому етапі. Базовий компонент дошкільної освіти складається з двох частин – інваріантної та варіативної.

Вперше у змісті Базового компоненту дошкільної освіти подано варіативну частину з освітніми лініями: «Комп’ютерна грамота», «Іноземна мова», «Хореографія», «Шахи», яка визначається дошкільним навчальним закладом з урахуванням специфіки діяльності навчального закладу,

                         - особливостей регіону,

                         - інтересів, потреб дитини та побажань батьків.




Шахи - ідеальний вид спорту, в якому дитина не зламає руку, не вивихне ногу і не отримає ніяких травм. Шахи для дітей - це ж не тільки гра, що приносить задоволення, а й ефективний засіб для розумового розвитку.

 Оптимальний вік для першого знайомства малюка з шахами приблизно 4-5 років. Для початку не потрібно ніяких спеціальних умінь. Звичайно, якщо малюк вже знайомий з рахунком, читанням або письмом, це прискорить процес його навчання грі в шахи. Але якщо ж навпаки, його освіта розпочнеться з шахової грамоти, то придбаний навик допоможе швидко освоїти рахунок, читання та письмо. У такому віці основна форма навчання грі в шахи, звичайно ж, ігрова. Не можна завантажувати дитину теорією, важливо щоб вона навчилася виконувати найпростіші завдання: розставити білі фігури на чорні клітинки, а чорні на білі. Потім прийде і розуміння того, як фігури «ходять» по ігровому полю, як називаються і так далі. Головне - це захопити дитину.

  Шахово – ігрова компетенція дошкільника згідно БКДО

Результати освітньої роботи:

·        Виявляє інтерес до гри в шахи.

·        орієнтується на шаховій дошці;

·        впізнає  і називає  шахові фігури;

·        усвідомлює і засвоює правила  гри ( хід кожної фігури).

·        виявляє творчі здібності, цілеспрямованість, зібраність, самостійність, посидючість, гнучкість і логічність мислення, винахідливість, терпіння;

·        повагу і толерантність до партнера; позитивно ставиться до успіхів інших дітей;

·        спокійно реагувати на свої невдачі у грі, вміє програвати, прагне самостійно досягнути успіхів.

Згідно з річним планом методичного кабінету дошкільного навчального закладу №36 «Пролісок» з метою забезпечення інтелектуального розвитку та творчих здібностей дітей дошкільного віку в нашому садочку 05.11.2013р. був проведений  перший шашково - шаховий турнір серед вихованців старших груп «Барвінки» вихователі Коржова Н.І. та Губар О.В. «Капітошки» вихователі Тарадайко О. Л. та Гучева Л.М.  Серед найкращих гравців були Коробов Дмитро, Якименко Денис. А право представляти наш дошкільний заклад на міському етапі конкурсу «Совенятко» отримали Фоменков Влад та Трилисенко Сергій. Як результат наші вихованці отримали:

ТРИЛИСЕНКО СЕРГІЙI місце в шаховому змаганні.
ФОМЕНКОВ ВДАДIII місце в шашкову змаганні.












                                          Вітаємо наших переможців!