четвер, 1 жовтня 2020 р.

                                                    1 жовтня - Всесвітній день музики!














 

7 порад практичного психолога Малащук Дар`ї Петрівни

«Як підготувати дитину до дитячого садочка»

      Щоб адаптація до дитячого садочка була успішною та не затягнутою пропоную  придержуватися певних правил та режимних моментів, які пом’якшать процес адаптації дитини в нових умовах соціалізації.

1. Знайомство з садком

Щоб дитя не відчуло негативних емоцій, не лякалося невідомості, необхідно плавно включити візити до садочку в звичайний розпорядок дня. Адже якщо малюка привести в садок перший раз і залишити там на цілий день, то, швидше за все, дитина відчує стрес від розлучення з мамою.

Спершу сходіть з малюком в дитсадок на екскурсію, огляньте саму будівлю, зайдіть у групу, познайомтеся з вихователем і дитячим колективом. Перші дні новачкам дозволяють приходити в дитячий садок на декілька годин , потім до обіду.  Перший тиждень можна відводити дитину в садок до денного сну. Дитя зрозуміє, що нічого страшного в цьому закладі немає, можна пограти з дітьми, а мама потім прийде і забере додому.

2. Позитивне ставлення до дитячого садку

Згадуйте дитячий садок лише в позитивному руслі. Розповідайте, як там чудово, як насичено проходить день у садку, якими іграми та справами займаються дітки. Уточнюйте, що дітей там навчають одягатися,  їсти, малювати. Запаліть у дитини первинний інтерес.

Поясніть, що ходіння до садочку – це важливе і відповідальне заняття. Дорослі йдуть на роботу, а маленькі діти відвідують садок, де вчаться корисним речам: рахувати, писати, співати і так далі.

3. Грайте у «дитячий садок»

На прикладі іграшок покажіть, що відбувається в дитячому саду, програйте такий день. Виконуйте з малюком роль вихователів: зустрічайте іграшки в дитячому садку, нагодуйте їх сніданком, займайтеся з ними різними справами, погодуйте обідом, укладіть спати, відведіть їх погратися на вулицю. В кінці дня нехай усіх іграшок заберуть батьки-іграшки додому. Через ігрову форму простіше донести, що відбувається в садку.

Для тренування, пограти в садочок можна з дитиною. На правах вихователя накажіть малюку самому одягнутися на прогулянку, акуратно поводитися під час обіду, слухатися на розвиваючому занятті.

4. Витримуйте режим. Режим сну, прогулянок та прийому їжі повинен бути в один і той же час. Прагніть заздалегідь підстроїти свій графік до садкового режиму, інакше дитині буде складно перейти до нового розпорядку дня. Ранкові істерики зазвичай трапляються у любителів поспати довше, тому навчіться раніше лягати та раніше вставати.

5.Дозвольте малюку взяти з собою улюблену іграшку, книжку тощо. Малюкові буде спокійніше тримати поряд домашні речі.

6.Придумати ритуал прощання: обійми, рукопожаття  тощо. Не затягувати процес розтавання та не показувати дитині свого засмучення, підбадьорювати, бути у гарному настрою.

7.Запевнити дитину, що ви щодня забиратимете її з дитсадка. У дитини може бути страх, що батьки залишають її в садку надовго чи навіть назавжди, тож варто запевнити її, що це не так.

  Щоб адаптація була простішою, варто починати її ще до початку зачислення у сад. До всіх цих кроків варто вдатися ще за 1-2 місяці до першого походу дитини в дитсадок. У жодному випадку не лякайте садком, він не повинен асоціюватися з покаранням та різними страшилками.

Звичайно, труднощі переходу на життя з дитсадком будуть.

Головне – позитивний настрій і постійна практика.