понеділок, 13 квітня 2020 р.

Поради практичного психолога.

Інформація щодо протидії торгівлі людьми
Номера телефонів

Міністерства соціальної політики України з питань протидії торгівлі людьми, за скороченим телефонним номером 1578 з питань протидії торгівлі людьми.
Національна «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми та
консультування мігрантів Представництва Міжнародної організації з
міграцій (МОМ) в Україні0 800 505 501 (безкоштовно зі стаціонарних)
527 (безкоштовно з мобільних). Національна дитяча «гаряча лінія» з питань торгівлі людьми  0 800500 225 або 116 111 (для дзвінків з мобільного)
Національна «гаряча лінія» з попередження насильства, торгівлі
людьми та тендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123 (для дзвінків з мобільного) Громадської організації «Ла Страда- Україна».

Психолог рекомендує.

«Значення сім’ї для розвитку дитини»
Практичні рекомендації для батьків
Сім'я забезпечує основні потреби дітей і допомагає їм вижити в цьому світі. Це місце, де діти дізнаються про навколишній світ і вчаться розуміти свої почуття, вимовляють перші слова й роблять перші кроки. Крім навчання застосовувати свої природні здібності діти пізнають і вбирають цінності своїх батьків. Система цінностей, їх сприйняття, інтуїція й розуміння світу – усе родом із сім'ї.
 Діти повинні знати про те, що сім'я дуже важлива та значуща в їхньому житті. Вони повинні знати, що за потреби вони можуть звернутись по допомогу й підтримку саме до своєї сім'ї. Це знання підвищує їхню впевненість у собі й допомагає спокійно та стійко протистояти стресовим ситуаціям. Упевненість у собі й почуття захищеності допомагають їм витримувати й долати реалії життя.
Розмова з дітьми про роль сім'ї та моральних цінностей батьків, а також їх практична демонстрація – це основні способи розкрити перед дітьми величезне значення сім'ї.
Розмова з дітьми про важливість сім'ї
1. Історія родини. Якщо ви просто сядете поруч із дітьми й почнете розповідати їм історію вашої родини, це може здатись їм досить нудним заняттям. Краще вставляти ці історії в повсякденні розмови. Так вони будуть більш яскраво відкладатися в пам'яті малюків.
2. Любов і турбота. Більшість досліджень довели важливість любові й турботи для виховання дітей. Батьки повинні докладати максимум зусиль, щоб їхні діти відчували себе улюбленими, захищеними, зігрітими родинним теплом. Діти, яких батьки оберігають і плекають, рідко демонструють проблемну поведінку та, як правило, виростають зрілими й порядними людьми. У повсякденних розмовах з дітьми частіше кажіть про свою любов і прихильність до близьких і про те, як усі ви готові підтримати один одного в горі й радості.
3. Відданість. Відданість – це ще одна важлива сімейна цінність, яку можна виховувати в дітей за допомогою бесід. Важливо переконувати малюків у тому, що вони дуже багато значать для своїх батьків, братів і сестер, а також у тому, що дуже важливо ставити сім'ю на перше місце. Відданості дітей своїй сім'ї треба навчати тонко й тактовно під час сімейних бесід і при різних спільних справах. Важливо, щоб діти навчились підтримувати членів своєї сім'ї, братів і сестер.
4. Відповідальність. Дітям також треба прищеплювати почуття відповідальності як ще однієї складової сімейних цінностей. Вони повинні знати, що відіграють важливу роль у житті сім'ї, тому їм необхідно відповідально виконувати все, про що їх просять.
Практична демонстрація дітям важливості сім'ї, її цінностей
Дітям раннього віку ще не вистачає соціального розуміння або соціальних здібностей, що є причиною того, чому вони наслідують дії інших людей. Вони більше схильні наслідувати вчинки батьків, а не їхні прохання. Тому вкрай важливо, щоби батьки стали зразком для наслідування й демонстрували малюкам сімейні цінності не на словах, а на ділі.
1. Ставте сімейні зустрічі у пріоритет. Важливо, щоби батьки надавали велике значення сімейним зібранням та урочистостям. Коли діти побачать, що ви завжди серйозно ставитесь до сімейних зустрічей, вони теж навчаться по-справжньому цінувати сім'ю. Крім того, на сімейних заходах діти вчаться любові й турботи, яку члени сім'ї проявляють у ставленні один до одного.
2. Поважайте тих, хто вас оточує. Для того щоби вселити дітям повагу до інших людей, батьки самі повинні поважати людей зі свого оточення та своїх дітей зокрема. Це найкращий спосіб навчити малюків поважати й цінувати людей. Діти вчаться поваги не тільки в батьків, а і в інших членів сім'ї, тому брати й сестри повинні проявляти повагу й увагу один до одного.
3. Не забувайте про дрібниці. При вихованні в дітей поваги до сім'ї та її цінностей дрібниці теж дуже важливі та значущі. Це причина, чому ви повинні вводити дрібні звички в повсякденне життя. Наприклад, відзначайте в календарі дні народження всіх членів сім'ї, це допоможе дітям зрозуміти, настільки близьким людям важливі приємні дрібниці та сюрпризи.
4. Створюйте сімейні традиції. Традиції та звичаї також є ефективним способом виховання в дітей розуміння важливості сімейних цінностей. Сімейні традиції, які підкреслюють значення й приділяють увагу членам сім'ї, поважаючи їх за досягнення й успіхи, допомагають дітям зрозуміти важливість кожної рідної людини. Оскільки в таких звичаях і традиціях кожному члену сім'ї надається значення, діти вчаться цінувати своїх близьких та брати з них приклад.
5. Нехай діти залучаються до виконання домашніх обов’язків. Для того щоб діти краще розуміли важливість сім'ї й цінність батьків, вони повинні виконувати домашні обов’язки. Це підсилює їхнє почуття приналежності до сім'ї. Покладаючи на дітей певні обов'язки, слід почати з більш легких видів робіт, а потім переходити до важливих і складних завдань. Незалежно від складності завдань, які ви даєте своїм дітям, ви повинні хвалити та заохочувати їх за виконану роботу.
6. Демонструйте любов до дітей у дії.
·         Записки. Записки зі словами любові – це практичний спосіб показати дітям свою любов і прихильність до них. У записках можна писати слова підтримки й захоплення. Помістіть записку в таке місце, де дитина зможе легко її знайти.
·         Дотик до тіла. Діти люблять притискатись та обніматись на колінах у батьків. Фізичний дотик – це потужний спосіб передачі й демонстрації любові, тепла та прихильності. Будь-який дотик – від поцілунку до обіймів – сприяє прояву любові.