понеділок, 24 квітня 2017 р.

Що треба знати батькам про депресію в дітей

Чи можуть діти страждати від депресії?
Так. Дитяча депресія відрізняється від звичайних перепадів настрою, які трапляються в дитини під час дорослішання. Якщо дитина сумує, не варто відразу робити висновок про те, що в неї депресія. Але якщо дитина постійно ходить сумна або її погана поведінка впливає на спілкування, інтереси, успішність, то це може свідчити про депресію. Пам'ятайте, що депресія – це серйозне захворювання, але її можна успішно вилікувати.
Як дізнатися, що в дитини депресія?
Симптоми депресії в дітей бувають різними. Дуже часто їм не приділяють увагу, бо вважають, що це нормальні психологічні зміни під час дорослішання. Учені досліджували масковану (ларвовану) депресію (тобто приховану), при якій депресивний стан дитини приховувався за її агресивною поведінкою. Така поведінка характерна для дітей молодшого віку. У більшості дітей депресія проявляється так само, як і в дорослих, – вони сумують, у них поганий настрій. Первинними симптомами депресії є смуток, відчуття безнадійності й перепади настрою.
Симптоми депресії в дітей:
  • Дратівливість чи злість.
  • Постійний стан смутку й безнадії.
  • Соціальне відчуження.
  • Підвищена чутливість.
  • Зміни апетиту – підвищений апетит або його повна відсутність.
  • Зміни режиму сну – безсоння або постійна сонливість.
  • Плаксивість.
  • Проблеми з концентрацією уваги.
  • Утома й відсутність сил.
  • Скарги на здоров'я (болить живіт чи голова), лікування не допомагає.
  • Відсутність бажання займатися своїм хобі, спілкуватися із друзями, брати участь у різних видах діяльності.
  • Відчуття нікчемності або провини.
  • Знижена увага.
  • Думки про смерть або суїцид.
Як правило, усі ці симптоми проявляються в різний час і в різних ситуаціях. Хоча деякі діти досить непогано функціонують у звичній для них обстановці, у більшості з них будуть спостерігатись помітне зниження соціальної активності, утрата зацікавленості в навчанні чи зміни в зовнішності. У цей час вони можуть почати вживати наркотики або алкоголь, особливо якщо вони старше дванадцяти.
Діти молодше дванадцяти років можуть зробити спробу самогубства, але це трапляється вкрай рідко. Як правило, це імпульсивне рішення, яке виникає тоді, коли вони засмучені чи розгнівані. Згідно з дослідженнями, дівчатка роблять лише спробу суїциду, а хлопчики дійсно намагаються себе вбити. Діти в сім'ях, де зловживали алкоголем або мало місце фізичне насильство, більш схильні до суїциду під час депресії.
Які діти схильні до депресії?
Понад 2,5 % дітей страждають на депресію. У хлопчиків часто симптоми проявляються до десяти років, а в дівчаток – після шістнадцяти.
Біполярний розлад частіше діагностують у підлітків, ніж у дітей молодшого віку. Однак це не означає, що діти від нього не страждають. Як правило, симптоми біполярного розладу плутають із синдромом гіперактивності з дефіцитом уваги, обсесивно-компульсивним розладом або розладом поведінки.
Що викликає депресію в дітей?
Як і в дорослих, депресія в дітей може виникнути через будь-яку комбінацію чинників, які відносяться до фізичного здоров'я, подій у житті, навколишнього середовища, генетичної схильності чи біохімічних порушень. Депресія – це не той стан людини, який проходить сам по собі без лікування.
Чи можна запобігти депресії в дітей?
Діти, у чиїх сім'ях були випадки захворювання на депресію, більш схильні до цього стану. Якщо батьки теж страждають на депресію, то перші симптоми в дитини з'являться набагато раніше, ніж у дітей здорових батьків. Діти із проблемних сімей або діти, які зловживають алкоголем і наркотиками, більш схильні до депресії.
Як діагностувати в дітей депресію?
Якщо симптоми депресії в дитини не проходять протягом двох тижнів, обов'язково зверніться до лікаря. Також не завадить консультація в дитячого психіатра.
Немає якихось певних тестів – медичних або психологічних, які точно зможуть діагностувати депресію. Але звичайне опитування та анкетування дитини та її батьків у поєднанні з медичними даними можуть допомогти поставити діагноз. Іноді під час опитування й терапії вдається виявити інші захворювання, які посилюють депресію, наприклад, синдром гіперактивності з дефіцитом уваги, обсесивно-компульсивний розлад чи розлад поведінки.
Які способи лікування депресії наявні?
Способи лікування депресії в дітей такі ж, як і в дорослих. У них входять психотерапія і прийом ліків. Лікар вашої дитини спочатку може запропонувати тільки психотерапію. І якщо через якийсь час не буде спостерігатися жодного покращення, тоді можуть призначити антидепресанти. Численні дослідження підтверджують, що поєднання психотерапії із прийомом ліків є найбільш ефективним способом лікування депресії.
Лікування дітей з біполярним розладом
Дітей з біполярним розладом лікують за допомогою психотерапії в поєднанні з ліками, і, як правило, це антидепресанти й нормотиміки.
Використовувати антидепресанти треба з обережністю – вони можуть викликати напади манії або гіперактивну поведінку в дітей з біполярним розладом.
Варто також не забувати, що антидепресанти можуть сприяти виникненню думок про самогубство й негативно вплинути на поведінку дітей і підлітків, які страждають на депресію та інші психічні розлади. Якщо у вас виникли якісь запитання чи сумніви, обов'язково порозмовляйте з лікарем. Якщо вашій дитині призначили ліки, то в ході лікування вкрай важливо постійно спілкуватися з лікарем.
Довгострокова перспектива
Дослідження показують, що в даний час депресія стала проявлятись у дітей у більш ранньому віці. Депресія може розвинутися заново в дорослому віці. Дуже часто депресія проявляється одночасно з іншими проблемами зі здоров'ям. Дослідження також показують, що з часом депресія може перерости в більш серйозне психічне захворювання, тому так важливі своєчасна діагностика, правильне лікування та спостереження.
Батькам складно зізнатися собі, що в їхньої дитини депресія. Можливо, вони відкладають похід до лікаря через соціальні забобони, які асоціюються із психічними захворюваннями. Тому батьки повинні зрозуміти, що депресія – це не вирок, і що своєчасне лікування допоможе дитині рости фізично й емоційно здоровою. Також слід дізнатися про майбутні наслідки депресії, які можуть з'явитись у вашої дитини.
Депресія в дітей: тривожні ознаки
Батьки повинні бути дуже пильними, якщо в дитини є схильність до суїцидальної поведінки.
Ось кілька тривожних ознак суїцидальної поведінки в дітей:
  • Велика кількість симптомів депресії (зміни в апетиті, сні, поведінці).
  • Соціальне відчуження, навіть у межах сім'ї.
  • Розмови про самогубство, безнадійність і безпорадність.
  • Агресивна поведінка.
  • Ризиковані дії.
  • Часті травми.
  • Зловживання алкоголем або наркотиками.
  • Зосередженість на нездорових і поганих темах.
  • Розмови про смерть.
  • Плаксивість або відсутність прояву емоцій.
  • Роздаровування особистих речей
  • Практичний психолог
    Пасічник Ольга Вікторівна

Немає коментарів:

Дописати коментар